As the successful tenderer for a brand new facility to house both the administration and management teams at Melbourne’s world renowned Zoo, our brief required an optimised thermal design that removed the need for air-conditioning and maximised the use of sustainable inputs, at the same time as creating a contemporary, low-energy workspace.

Using 30 modules to create approximately 1500sqm of space, the office complex was constructed in 3 stages over a 12 week period. Each stage was installed in a day ensuring minimal disruption and impact not only on zoo operations but also on the resident animals.

A convex shape to the main entry lends the facility a welcoming façade and gives way to a clear open reception area of approximately 180sqm. Timber reclaimed from the Gippsland Pier has been used for the 5m long reception desk as well as for the posts surrounding the main entry ramp.

Custom built joinery for workstations and offices, interactive display units for animal exhibits and the use of recycled, reconstituted and sustainably sourced materials throughout, are examples of the finishing touches that have completed this beautiful, state-of-the-art workplace facility.