Modscape worked closely with Ramsay Health, SHAPE and Team 2 Architects to deliver a state-of-the-art modular facility that increases the number of ward rooms and associated facilities within the unit. Comprising 14 modules and 746 sqm of space, the facility was installed above a car park in order to maximise the footprint of the site and forms part of a larger expansion plan that includes theatre rooms, a patient gymnasium and dining facilities.

Given the holistic and rehabilitative service the hospital provides, the design needed to create a nurturing environment that departs from the institutional archetype of many hospitals. A skylit central corridor filters daylight throughout the main passageway of the ward and into its surrounding areas which includes 21 private patient rooms, patient lounge, nurse’s station, office and staff amenities.

Each ward room is designed for single occupancy and features an open-plan layout equipped with an ensuite, modern furnishings and a concealed air-conditioning system that enables room temperatures to be individually adjusted to patient comfort.

As the building runs adjacent to a neighbouring house, triangular bay windows were incorporated along the eastern wall to prevent overlooking and at the same time give the facility a protruding, angular shape.

In keeping with the standards of modern health care design, the building features low maintenance yet high quality materials including an Architrim composite timber cladding system from Germany, double glazed windows, LED lighting, carpet tiles and custom designed bedheads.