Our clients purchased the apartments to use as a three storey home for their growing family with the intention of converting the home back into apartments as each of their children moved out. Our solution translated into a 102 sqm, three-module addition that introduced three clearly defined floors to each apartment level, consisting of an open plan kitchen/living/dining area to the ground floor, a bedroom and study to the second, and rooftop deck to the third.

The success of the project depended on a careful balance of materiality and form between the buildings despite the different eras of architectural style. Rheinzink cladding in a standing seam profile was chosen for its long term durability and attractive patina to ensure the extended spaces would complement the brick façade and improve with age.

Internally, the new spaces display a pared back style punctuated by European design and minimal ornamentation. A Morso fireplace, AGA oven and Corian benchtops in the kitchen/living/dining area are complemented by Modscape standard features, while an interior décor of Scandinavian inspired furniture maintains the design language between the old and new spaces.

Due to the tight nature of the block, the addition was then blended with clever landscaping and an in-ground pool in the yard to utilise every square inch of the site and complete the integration.