Victoria

Wangaratta Therapeutic Community

Modscape was selected as the modular provider for a 30-bed residential rehabilitation facility in Wangaratta, Victoria. Operated by Gateway Health and Odyssey House Victoria, the facility provides surrounding regional communities with better access to specialist drug and alcohol treatment.
  • 2021

    Year Completed

  • 37

    Modules

a room with couches and chairs

In collaboration with the Victorian Health Building Authority and Vincent Crisp Architects, we delivered this 37-module project as part of a $52.1 million investment into new residential rehabilitation facilities across regional Victoria. The investment was established to support the Barwon, Hume, and Gippsland regions, offering specialist services to an additional 900 Victorians each year.

a building with a walkway and trees
a building with a fence and a small tree
a small building with a gravel path
a building with a window

Wangaratta Therapeutic Community offers a comprehensive residential program that balances work, therapy, education, and recreation, addressing social, psychological, and behavioural dimensions for a holistic recovery.

Inside, bright open spaces serve as a backdrop for residents to relax and unwind. Outdoor gardens and recreational areas seamlessly connect with the natural surroundings, while a central cluster of eucalyptus trees adds to the tranquil setting.

By utilising modular construction, we completed the facility faster than traditional methods without compromising on quality. This project highlights the positive impact of well-designed spaces on rehabilitation, providing residents with the comfort and support needed to rebuild their lives.

a room with a table and chairs
a room with tables and chairs
a group of air conditioning units outside of a building

Project Specifications

6 residential pods with bedrooms and bathrooms, kitchen, communal dining room, lounge with quiet alcove, large and small group rooms, dispensary, nurse and consult rooms, intake and meeting room, activity room, art room, sensorium, laundry, staff and administrative areas, decking and paved areas, walking track, animal enclosures, vegetable garden, exercise station, sport half court.

Credits

Collaborators: Victorian Health Building Authority (client), Vincent Chrisp Architects (architecture), Sensum (head contractor).

 

Photography by Kane Jarrod.

a deck with a green wall and a metal railing