Brunswick

The corner block called for a design that engages with the site’s existing streetscape from multiple viewpoints. How the extension reads in elevation was very important to both the clients and the Modscape design team. Rather than attempting to mimic in an unauthentic manner, the simple and geometric addition stands independently from the original, while remaining sympathetic to its scale and that of the surrounding streetscape. A glass link corridor clearly defines the two architectural styles and even allows for a walk-in pantry to be accommodated.

Inside its shiny black exterior are bright and light internal spaces. An open plan kitchen/living/dining effortlessly flows out into the garden and pool area thanks to a double height wall of glazing. An Enzie spiral staircase makes a striking statement in the room and leads up to a mezzanine master suite. Upstairs the city’s skyline is framed perfectly and sits like a picture on the wall.

While the Modscape team were busy constructing within the factory, renovation and landscaping works occurred concurrently onsite – streamlining the entire process and reducing the amount of time the clients were out of the home.

Every fixture and fitting was carefully considered to reflect the renovation of the existing. The result is a harmonious project that beautifully showcases the client’s eye for design and embodies the flexibility and practicalities of our modular system.

 

Woolworths Express

Modscape worked in partnership with the client to deliver a modular solution that provides a commercially and aesthetically pleasing template for petrol stations to be rolled out across Australia.

The efficient design comprises of two modules that provide all the necessary facilities for the petrol station – cool room, freezer, staff area, fuel pumping controls, service zones and ample space for the trading area displays.

As the building houses all of the essential amenities for the station’s operations, a high level of services coordination has been integrated into the building.

In keeping with the external aesthetic of similar Woolworths projects, the building features a timber composite signage tower which denotes the entrance to the space.

The awning that wraps around the building is also constructed out of modules and ensures the outdoor displays are protected from the elements. It was designed to overlap with the larger canopy hovering above the petrol pumps to make sure motorists don’t have to get wet making their fuel pit stop on those many rainy Melbourne days.

Shoreham

The dwelling is arranged over two levels with a timber clad box atop a black metal base. The clients’ brief was to capitalise on the beautiful sea views so the main living space and master bedroom are elevated to the first floor. With the sea views to the south a secondary outdoor area was constructed to take full advantage of the northern sun.

The house is accessed via an external steel staircase leading from the carport whereby you arrive at a semi-enclosed courtyard. Vertical timber battened screens sheltering the courtyard provide privacy from the street while still allowing northern sunlight to penetrate deep into the house. The battens are a continuation of the board + batten cladding which wraps around the upper level and helps to achieve an intimate quality through variation of natural light and shadow.

Occupants are then directed into the main living space and it is here where the full vista unfolds. An open plan kitchen, living and dining extends onto the rear deck through a bank of floor-to-ceiling glass stretching across the width of the house. The kitchen bench extends through to the deck providing the perfect area for outdoor cooking and entertaining.

The Cheminees Philippe double sided fireplace is a stunning feature of the home and is used to subtly define the dining and living room spaces.

On the ground floor, accommodation for guests and the children is generous, as is storage for surf boards, wetsuits and holiday necessities.

Responding to the clients’ preference for bright colours, painted doors and a bespoke kitchen – which features a bright green splashback – are a bold statement against the more natural hues of the dwelling’s exterior.

 

 

Mt Martha

The arresting design developed out of a strong collaboration between the client and Modscape’s design team. Directed by the client’s proposed concept the team further refined and optimised the design while honouring the client’s desire to exploit the characteristics of modular construction.

On the ground level a sleek open plan kitchen and living area is punctuated by a aluminium spiral staircase that leads the occupier to a private retreat. Upstairs the master bedroom suite is oriented to take full advantage of the uninterrupted views across the bay. The views are further emphasised by the use of timber internally which draws the eye outside and beyond.

Detached from the main building is a separate bedroom and ensuite module for the client to utilize as guest accommodation.

The interior material palette is restrained and limited to a small number of material finishes. In the kitchen the thin porcelain benchtop and the elimination of handles on the 2-pac joinery further accentuate the stripped back, clean lines of the home.

Corten steel cladding was selected in combination with Pacific Teak timber as they complement each other while adding a differentiation of textures. The two materials will each age over time creating a home that is ever-changing for the owner and their guests.

MT-MARTHA-1024x2209

Glen Iris Residential

The scope of the project included 23 generously sized one-bedroom units atop a basement carpark. All site works including the carpark, lift and fire stairs were coordinated by Modscape simultaneously with the construction of the 48 modules within our Brooklyn factory – thus reducing the project’s overall timeline.

Modscape developed the project into a modular solution from an original design by Stoll Long Architects. The design is organised in such a way as to enable each unit to have a private balcony. Lightweight metal cladding, angled balconies with semi-frameless balustrades and timber batten screens help break the façade down into separate forms – diminishing the scale and overall bulk of the building. The rich use of earthy-toned materials further compliments the native flora surrounding the creek below.

The building is an excellent example of modular technology being utilised to streamline the delivery process of the project. The project was constructed offsite in just 17 weeks. Delivery and installation on site was undertaken over the course of a week and was followed by 8 weeks onsite to complete services connections, landscaping and external works.

Shepparton Private Hospital

The hospital chose a modular solution to enable them to quickly meet their increasing accommodation demands. Minimal time spent onsite meant less disruption to the day-to-day running of the hospital – imperative for management, staff and patients.

Working closely with Ramsay Health, Erilyan and Team 2 Architects, the design consisted of 48 modules with a total area of 1562 sqm connecting to the existing hospital facilities via two linking corridors.

Each ward room is designed for single occupancy and includes an ensuite, modern furnishings and a bulkhead air-conditioning system that enables room temperatures to be individually adjusted to patient comfort.

The construction of the hospital was completed in 16 weeks with the modules being installed in four stages over a two week period.

Click the link to the left to watch the time-lapse video of the project being installed.

Monash College Learning Village

The 48 modules constructed by Modscape house additional learning spaces. They are arranged to form six separate buildings organised around a central courtyard. Buildcorp undertook the site works and landscaping, including the bright yellow walkways connecting each building together.

The construction of the learning spaces was complete in just 14 weeks with the modules being installed during the semester break, minimising disruption to the campus.

The impressive time-lapse video documents the build from construction to installation and completion. Click the link to the left to watch it now.

St Kilda Apartments

Our client was looking for an innovative solution that would see the addition of eight new apartments to the rooftop of the building. Modscape was engaged to prefabricate the modular apartments off-site in our factory – minimising disruption to guests and to the everyday running of the hotel.

Working closely with Ascui & Co. Architects, the project was constructed in 16 weeks and was installed in just a day. The 20 modules were installed between 3am and midnight on a Saturday night to minimise disruption to the tram network. Fitzroy St was closed to traffic and buses replaced trams during this remarkably quick installation. The installation of the modules drew quite a crowd, attracting curious guests and passers-by.

From the hotel’s rooftop, uninterrupted views of the city skyline and bay can be observed. Organised across two levels, the apartments were designed to ensure that each one captures a slice of the incredible view.

The upper level is differentiated from the rest of the building by being wrapped in zinc shingle cladding, adding texture to the bulk of the overall form. Curved and scale-like, the cladding refracts light to produce lovely rainbow-like patterns which change when viewed from different angles.

A muted and crisp internal finishes palette is utilised throughout, with beautiful calacatta stone celebrated by an expressed steel detail and further enhanced by the 2-pac joinery to the apartment fit-outs.

Berry

The design brief of this impressive home was to create an airy pavilion that takes advantage of the views while providing a private haven from the busy road below. Rendered brick walls envelope the home to create a protective compound which not only provides privacy, but ensures the home is secure. The home’s long, linear form takes advantage of the northern sun and connects to the idyllic bush and mountain landscape beyond.

The approach and transition into the home was an integral part of the design. As such, all of the services are concealed from view. Visitors enter via a large pivoting door that penetrates the wall. They then move through a timber battened walkway where dappled light from the courtyard filters through before entering into the double height entrance space. The main living zone opens out to the north-facing courtyard, encouraging afternoons by the pool lounging to the soundtrack of nature.

Meeting all the functional requirements of modern, sustainable design, the home has a total floor area of 465 sqm and consists of 11 modules with a large, open plan kitchen/living/dining area at its heart. A timber joinery core conceals services such as butler’s pantry, laundry and powder room and houses a staircase leading to an upstairs music room.

The finishes palette is minimal and modest with timber, concrete and zinc used in an uncomplicated manner create a design that is humble and nondescript. All landscaping, including the pool, was also coordinated by Modscape.

BERRY1-1024x2225

Beleura Private Hospital

Modscape has been working closely with Ramsay Health, SHAPE and Team 2 Architects to deliver a modern health care facility which incorporates low maintenance yet high quality materials to provide additional patient rooms, a rehabilitation gym and necessary staff amenities.

With a combined space of 1598 sqm, the design comprises of 29 modules that connects to the existing hospital facilities via a central linking corridor.

The modules were installed over one weekend using a 450 tonne crane and are raised above a ground floor car park in order to maximise the footprint of the site.

Window seat desks create an articulation on the façade which departs from the traditional, monolithic hospital design.

Each ward room is designed for single occupancy and includes an ensuite, modern furnishings and a bulkhead air-conditioning system that enables room temperatures to be individually adjusted to patient comfort.

Minimal time spent onsite meant less disruption to the day-to-day running of the hospital which, for the hospital was rather imperative.

Watch a video of the install below.